Categories:

Tot vandaag wist ik dit niet: In Frankrijk telt een fulltime werkweek blijkbaar 35 uur. In veel gevallen hebben de werknemers ook meer verlof dan in België.

Ik praatte met een vijftal Belgen die in Frankrijk werken, en zij vertelden me dat het werken hier veel relaxter is dan in België (als werknemer). Ik weet natuurlijk niet of dat voor heel Frankrijk zo is, dus ik kan niet veralgemenen.
In elk geval, een arbeider die stenen slijpt, vertelde me dat hij verplicht tien minuten pauze moet nemen na elke afgewerkte steen. Hij was dat niet gewoon in het begin en voelde zich op zijn ongemak. In België moest hij snel doorwerken.
Een andere Belg zei me dat de Fransen heel traag aan de dag beginnen. Eerst begroeten ze iedereen, dan drinken ze een koffietje… De koffiepauze is trouwens ook betaald.

Een werkweek van 35u. Zou dat in België ook geen goed begin zijn?
Ik weet het niet … Ook hier heb ik onlangs een jonge Française leren kennen die een burn-out heeft gehad vanwege een geestdodende computerjob (zoals zij het benoemt).
Ik denk dat het probleem dieper ligt.
Op de Franse radio hoor ik vaak mensen schreeuwen dat ze niet willen werken tot ze doodvallen. Er zijn hier heel veel stakingen geweest tegen de verhoogde pensioenleeftijd. Als er iets is waar de Fransen goed in zijn, dan is het staken.
Werken wordt gezien als iets verplicht, iets dat absoluut niet leuk is. Bijna als een noodzakelijk kwaad. Mensen verlangen op vrijdagmiddag naar het weekend en kijken op zondagmiddag alweer op tegen de werkweek. Dat hoor ik ook vaak in België: pff, morgen moet ik alweer gaan werken! of: joepie, nog één week en ik heb verlof!
De passie en intrinsieke motivatie om zich in te zetten voor een voedend werk, lijkt afwezig.
Het lijkt wel alsof veel mensen alleen gaan werken om een systeem in stand te houden, niet omdat ze dat vanuit het diepste van hun ziel willen.
Zou werken niet iets kunnen zijn dat hart en ziel voedt ?
Zou werken niet iets kunnen zijn dat de planeet mooier maakt ?
Wat als de regering hier op inzet? Wat als elk individu hier in begint te geloven en naar te handelen?
Dan zou het ook niet uitmaken op welke leeftijd mensen met pensioen gaan.

Ik ga deze middag en morgen met mijn bus op tour, ga langs bij Eve om de binnenkant nog wat te veranderen. Jeetje, straks word ik nog handig!
Eve is een vrouw die in de buurt woont, zij heeft heel wat oude materialen die ik mag (her)gebruiken.
Verder is het plan voor deze week: mensen interviewen. Ik ga woensdag naar de markt om met mensen in gesprek te gaan over onderwerpen als werk en ruilhandel. Ik hoop dat ik mijn bus daar zonder meer kan parkeren.

Ik zou deze blog graag iets mooier maken, met foto’s en filmpjes. Als iemand me hier tips voor kan geven, welkom!

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *